Ce se întâmplă în creier atunci când suferim o comoţie?

Ce se întâmplă în creier atunci când suferim o comoţie?

În mod normal, creierul este perfect echilibrat în craniu, suspendat în lichidul cefalorahidian, care îl protejează. Însă, atunci când capul se loveşte foarte puternic de ceva, acest lichid nu mai poate proteja suficient creierul.

Astfel, creierul se loveşte de craniu, iar atât zona care a intrat în contact cu osul, cât şi cea opusă acesteia (care se loveşte de craniu atunci când creierul revine la locul său) se învineţeşte.

În funcţie de impact, creierul se poate roti. Această mişcare de răsucire întinde şi tensionează celulele nervoase din creier, iar astfel, capacitatea lor de a transmite şi de a primi mesaje de la restul corpului este întreruptă din cauza că axonii (acele fibre mici prin care celulele cerebrale transmit semnale) se întind şi uneori chiar se inflamează.

Întinderea şi inflamarea excesivă a acestor celule nervoase însemnă că ele îşi pierd permanent capacitatea de a comunica cu restul corpului. Prin urmare, o comoţie paralizează imediat funcţiile nervoase ale creierului, ceea ce însemnă că individul nu mai poate simţi nimic. Însă, această paralizie este reversibilă şi dispare la scurt timp după impact. De asemenea, nu este neapărat necesar să fi inconştient pentru a suferi un traumatism cranio cerebral.

Potrivit specialiştilor de la universitatea din Missouri, există trei niveluri de severitate a comoţiei… mai multe detalii pe descopera.ro

Sursa: Business Insider

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *