A fost identificată cea mai bună dietă pentru creier!

A fost identificată cea mai bună dietă pentru creier!

Un studiu publicat în aceasta luna în jurnalul The Archives of Neurology a identificat cea mai buna dieta pentru creier. Conform cercetatorilor, aceasta este dieta mediteraneana, iar lista efectelor pozitive este una impresionanta: dieta reduce riscul atacurilor cerebrale, diminueaza riscul pierderii de memorie si protejeaza vasele de sânge din creier.

Dieta mediteraneana este compusa din legume, fructe, peste, cereale integrale, nuci, ulei de masline si implica un consum moderat de alcool, limitând consumul de carne rosie, dulciuri si cereale rafinate (precum pâinea alba sau orezul alb).

Aceasta este prima cercetare care studieaza efectul dietei mediteraneene asupra vaselor de sânge din creier. Studiile precedente au aratat ca o dieta mediteraneana este asociata cu un risc redus de a suferi de afectiuni cardiace, atacuri cerebrale si afectiuni cognitive, precum boala Alzheimer.

La acest studiu au participat peste 1.000 de voluntari care au completat chestionare cu privire la dieta lor de zi cu zi. Apoi, cercetatorii i-au împartit în grupuri, în functie de cât de aproape era dieta lor de cea mediteraneana.

Oamenii de stiinta au studiat apoi creierul participantilor cu ajutorul unui aparat de tip RMN, pentru a identifica ceea ce specialistii denumesc “hipersemnale de materie alba”. Aceste zone pot fi identificate pe imaginile captate cu ajutorul aparatului de rezonanta magnetica, luând forma unor micro-leziuni. Acestea semnaleaza existenta unor zone afectate în cadrul vaselor de sânge din creier. Aceste vase de sânge pot provoca atacuri cerebrale minore (asa-numitele silent strokes), ce nu prezinta simptome imediate, dar care afecteaza, în timp, performanta cognitiva.

Studiul a aratat ca persoanele a caror dieta era cea mai apropiata de cea mediteraneana prezentau cel mai mic numar de astfel de micro-leziuni.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca persoanele care consumau mai multe grasimi mononesaturate, precum cele din uleiul de masline, aveau mai putine leziuni de acest tip.

Dr. Clinton Wright, unul dintre conducatorii studiului, a avertizat ca studiul nu demonstreaza ca dieta mediteraneana provoaca mai putine daune cerebrale, adaugând ca este nevoie de efectuarea unor studii ulterioare. Dr. Wright a adaugat, însa, ca cercetarea sa sugereaza ca dieta are un efect protector asupra vaselor de sânge din creier.

Sursa: WSJ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *