Creierul dupa moarte

Ce se intampla cu creierul dupa moarte?.

 

  Creierul ar putea sa ramana activ chiar si dupa ce dispozitivele de monitorizare a activitatii cerebrale arata pe ecran o linie dreapta, sugera un nou studiu.

  Studiul a fost initiat dupa ce medicii din Romania au observat o activitate cerebrala ciudata pe o encefalograma a unui pacient care a intrat in coma in timp ce era sub influenta medicamentelor impotriva convulsiilor.

  Dupa aceasta observatie, cercetatorii de la Universitatea din Montreal au anesteziat 26 de pisici si le-au inregistrat activitatea cerebrala din regiunile corticale superioare si din hipocamp. In cazul tuturor pisicilor s-a constatat ca dupa ce electroencefalografia a indicat ca activitatea cerebrala a incetat, hipocampul animalelor inca parea sa dea semne de activitate. Potrivit studiului, rezultatele par sa indice acelasi fenomen observat in cazul pacientului uman.

  Oamenii de stiinta spun ca descoperirile sugereaza ca este posibil ca, printr-un proces necunoscut de noi, creierul sa aiba capacitatea de a supravietui comei extrem de adanci si ca inducerea unei astfel de stari ar putea ajuta la prezervarea anumitor functii cerebrale care altfel ar fi oprite, lucru care ar duce la atrofiere cerebrala.

  Dovezi ale cresterii bruste a activitatii cerebrale dupa stopul cardiac ar putea explica anecdotele spuse de pacientii care si-au revenit din experientele din preajma momentului mortii si care se refera la senzatia de parasire a corpului sau a amintirilor care se deruleaza cu repeziciune ca un film.

  Un alt studiu recent, realizat pe soareci a indicat ca activitatea cerebrala nu se opreste gradat dupa stopul cardiac, ci ca ea chiar se intensifica in unele momente.

  Cu toate acestea, oamenii de stiinta din Montreal sugereaza ca exista o stare, dincolo de sfarsitul activitatii corticale si ca o zona din creier asociata indeaproape cu memoria ar putea trimite semnale catre stapanul sau, cortexul, care genereaza functii inalte, printre care si constiinta.

Sursa: descopera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *