Descoperiri fabuloase despre creier

Descoperiri fabuloase despre creier

Corpul uman este un mecanism extrem de complex care continua sa uimeasca lumea stiintifica. Dupa mii de ani de cercetari si studiu asiduu, tot mai sunt lucruri care nu se cunosc. Iata 10 descoperiri fabuloase despre creierul uman:

 

1. Impulsurile nervoase din creier au 274 km/h

Cu siguranta te intrebi cum se poate ajunge la aceasta viteza uimitoare. Ei bine, iata ca se poate. Impulsurile nervoase de la creier catre organism si de la restul corpului spre creier “circula” cu aproximativ 274 km/h.

2. Creierul uman foloseste aceeasi “putere” ca un bec de 10 watti

Probabil ca imaginea cu un bec stralucitor deasupra capului de aici a fost inspirata. De asemenea, creierul genereaza energie care ar putea aprinde un beculet chiar si cand dormi.

3. Creierul uman contine de 5 ori mai multe informatii decat Enciclopedia Britannica

Sau oricare alta enciclopedie. In termeni tehnici, un creier poate contine intre 3 si 1.000 de terabytes. Ca termen de comparatie, Arhiva Nationala Britanica a strans in 900 de ani de istorie informatie ce poate fi stocata in 70 de terabytes.

4. Creierul uman foloseste 20% din cantitatea de oxigen din sange

Desi cantareste numai 2% din greutatea corporala, creietul utilizeaza 20% din oxigenul din sange, mai mult decat oricare alt organ al corpului uman. Asa se si explica sensibilitea si degradarea rapida a unui creier lipsit de oxigen. Respira adanc pentru a-i da creierului permisiunea sa “inoate” in oxigen.

5. Creierul uman este mai activ noaptea decat ziua

La prima vedere, creierul este foarte solicitat pe timpul zilei, cand ai de mers de colo colo, cand trebuie sa te gandesti si sa rezolvi tot felul de sarcini la job sau acasa, cand trebuie sa vorbesti etc. Prin comparatie, statul lungit in pat ti se pare o nimica toata. Totusi, cercetatorii spun ca atunci cand tu te odihnesti, creierul munceste mai mult.

6. Cu cat ai IQ-ul mai mare, cu atat visezi mai mult

Daca nu iti aduci aminte ce ai visat, asta nu inseamna ca ai un IQ de care sa nu fi mandru. De fapt, un vis dureaza in medie 2-3 secunde, mult prea putin pentru ca el sa ramana inregistrat in memorie.

7. Neuronii continua sa se regenereze

Multa vreme, cercetatorii au crezut ca tesuturile neuronale nu se pot regenera. Desi nu se poate regenera la fel de repede ca alte tesuturi, totusi si tesutul neuronal se poate dezvolta si regenera pe parcursul vietii.

8. Informatia circula in creier cu viteze diferite

Nu toti neuronii sunt la fel, de aceea, viteza cu care circula informatiile difera. Astfel, unele pot atinge viteze de 0,5 metri/secunda, iar altele pot ajunge pana la 120 m/s.

9. Creierul nu poate simti durerea

Desi creierul este centrul durerii atunci cand te tai la deget sau te arzi, el nu are receptori de durere. In schimb, el este incojurat de tesuturi, nervi si vase de sange, foarte receptive la durere si care iti pot da mari dureri de cap.

10. Creierul este 80% apa

Cand te gandesti la creier iti inchipui o formatiune ferma. In realitate, creierul “viu” este un tesut moale, roz, gelatinos, gratie multiplelor vase de sange si continutului ridicat de apa. Asa ca, data viitoare cand ti se face sete, inchipuie-ti cat de deshidratat este creierul tau. Iata un motiv in plus sa bei cat mai multa apa.

Sursa: sfatulparintilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *