Lucruri interesante despre creier ( partea a 2-a )

Lucruri interesante despre creier ( partea a 2-a )

10 lucruri interesante despre creierul uman

Creierul uman este cel mai complex organ din corpul uman si poate, din întreg Universul.

Cele mai mari minuni facute de om, sunt un rezultat al creierului uman fiind caracteristica cea mai uimitoare într-o fiinta umana. Creierul uman cu complexitatea sa actioneaza ca un dispozitiv de stocare care detine în conditii de siguranta cele mai pretioase amintiri ale unei persoane.

Vezi mai jos cele 10 lucruri interesante despre creierul uman, potrivit celor de la epyk.com:

1. Creierul uman nu are terminatii nervoase

Este singurul organ lipsit de nervi, desi creierul este centrul de comanda al sistemului nervos central. Creierul nu simte durerea.

2. Consuma energia

Creierul uman consuma cea mai mare parte a energiei produse de organismul uman. Mai precis, 20% din energie desi el reprezinta 2% din greutatea noastra. Energia îi este vitala pentru a ramâne sanatos. Creierul consuma oxigen mai mult decât oricare alt organ.

3. Neuronii

Numarul neuronilor prezenti în creierul uman sunt aproximativ 100 de miliarde, ceea ce înseamna cam de 15 ori din totalul populatiei umane pe pamânt. Acest numar mare de neuroni mareste capacitatea de procesare a creierului.

4. Creierul, cel mai gras organ

Nici nu te-ai fi gândit la asta, dar creierul este considerat cel mai gras organ – este alcatuit din 60% grasime. 75 % din masa totala a creierului este apa.

5. Neocortexul

Este acea portiune a creierului uman responsabila de limbaj si constiinta. Ocupa 76% din creierul uman. Neocortexul uman este cu mult mai dezvoltat decât la animale. Creierul poate stoca de pâna la cinci ori mai multa informatie decât Eciclopedia Britanica. Creierul creste pâna în jurul vârstei de 15 ani.

6. Cât la suta folosim din capacitatea creierului

Pâna acum s-a tot spus ca oamenii folosesc doar 10% din capacitatea creierului, dar nu este foarte corect spus dat fiind faptul ca fiecare parte a creierului serveste unei anumite functii specifice. Creierul unui barbat cântareste 1.350 g, iar al unei femei 1.200 g.

7. Creierul si sarcina

În timpul sarcinii, neuronii au prezentat o rata de divizare cu mult mai mare fata de perioada dinaintea sarcinii – 250.000 neuroni pe minut.

8. Creierul si sângele

În fiecare minut, în jur de 15%-20% (750 ml) din sângele uman este trimis catre creier.

9. Creierul si electricitatea

Energia consumata de creierul nostru este de aproximativ 25W, suficient cât sa alimenteze un bec. Nu degeaba exista imaginea celebra cu becul deasupra capului, atunci când îti vine o idee.

10. Creierul nu este perfect

Asa se credea, sau asa se dorea. Creierul uman a reusit de-a lungul timpului sa pacaleasca oamenii în perceperea lucrurilor din jur în neconcordanta cu realitatea.

Surse: Yupi , Apropo , Stireazilei , Epyk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *