Suntem controlati de creier?

Cand suntem nou nascuti, creierele noastre au dimensiunea unui creier de pui de cimpanzeu. Dar apoi, are loc ceva uimitor: celulele din creier incep sa realizeze conexiuni intre ele si pe masura ce conexiunile cresc, creierul se dezvolta si se mareste, explica Susan Greenfield, specialist in neurostiinte.

De ce este acest lucru important?

Pentru ca noi, oamenii, nu alergam foarte repede, comparativ cu multe animale, si nici nu suntem prea puternici. Cu toate acestea noi putem trai in mai toate colturile lumii, comparativ cu multe specii de animal si asta pentru ca noi suntem capabili sa facem ceva special: noi invatam.

Datorita capacitatii de a invata din experiente ne adaptam la mediul in care ne nastem. Mai mult, pentru ca celulele noastre creaza conexiuni in fiecare moment al vietii, noi devenim foarte priceputi la invatat.

Asadar chiar daca sa zicem ca ai fi o clona, un geaman identic al unui individ, tot ai avea un model unic de conexiuni ale celulelor cerebrale deoarece ai detine un set de experiente traite doar de tine. Chiar daca traiesti in aceeasi casa, cu aceeasi familie, tu vei fi expus la evenimente individuale si unice pe care le vei trai diferit de restul lumii. De fiecare data cand faci ceva obisnuit, cum ar fi sa vorbesti cu cineva, sa mananci, sau sa privesti pe fereastra, celulele tale cerebrale se vor adapta intr-o maniera unica pentru a te face pe tine sa fi un individ unic.

Prin urmare, daca intrebarea ar fi formulata astfel:„Eu sunt controlat de creierul meu?”, raspunsul la intrebare este acela ca „eu” si „creierul meu” se refera la acelasi lucru. Prin urmare nu putem spune ca eu sunt controlat de creierul meu, deoarece suntem una si aceeasi entitate.

Sursa: Gemma Elwin Harris, „Big Questions from Little People and Simple Answers from Great Minds”
Sursa: descopera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *