Sursa viselor noastre

  Cand inchidem ochii si adormim, ceva din mintea noastra tese un fel de basme sau povesti stiintifico-fantastice in care ne cad dintii, picam la examene de care nici nu am auzit in viata reala sau ne plimbam printr-un parc care se transforma in nava spatiala.

   Si totusi, sunt visele rezultatul imaginatiei sau al unui reflex din creier? O echipa de oameni de stiinta din Franta sugereaza ca in cea mai rudimentara forma a sa, visul este generat de trunchiul cerebral, partea din creier care se conecteaza la maduva spinarii si regleaza somnul, un proces care incepe de la partile cele mai primitive ale creierului spre cele mai complicate.

  In studiu, oamenii de stiinta au analizat pacienti care sufereau de sindromul Athymhormic, caracterizat prin apatie extrema. Oamenii care sufera de acest deficit isi pierd capacitatea de a activa in mod spontan orice proces cognitiv sau emotional. Participantii au declarat ca nu au deloc ganduri, un fenomen numit vid mental. Cel mai adesea, acesti oameni stau linistiti intr-un singur loc toata ziua fara sa vorbeasca sau sa se miste. Ei pot raspunde la intrebari si isi pot aminti lucruri, dar lasati singuri, mintile lor par goale. Asadar, daca aceste persoane nu formeaza ganduri, pot visa?

  La studiu au luat parte 13 subiecti care sufereau de acest sindrom si alti 13 indivizi clinic sanatosi care au fost rugati sa isi pastreze un jurnal de vise pe care, ulterior, oamenii de stiinta l-au analizat in functie de lungime, complexitate si aspect bizar.

  La final, s-a constat ca nu toti participantii care sufereau de sindromul Athymhormic au visat, dar au existat cativa care au facut-o. Cei care au declarat ca au visat (doar patru la numar), aveau vise mai scurte si mai putin bizare decat cei din grupul de control. Mai exact, acestia au visat scenarii obisnuite, precum plimbari banale sau barbierit.

  Faptul ca pacientii care nu au ganduri spontane in timpul zilei pot visa sugereaza ca visarea ar putea fi un proces care incepe de la cele mai primitive parti ale creierului spre cele mai complicate, adica un reflex. Insa, simplitatea si lipsa de resurse emotionale din visele acestor indivizi sugereaza ca pentru crearea scenariilor ciudate din vise este nevoie de implicarea unor procese mai dezvoltate.

Sursa: Business Insider

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *